A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хотівський академічний ліцей імені Левка Лук’яненка Феодосіївської сільської ради Обухівського району Київської області
Levko Lukianenko Academik Lyceum of Khotiv

"Зустріч у ліцеї до Всесвітнього дня поезії"

Дата: 29.03.2023 13:24
Кількість переглядів: 37

29 березня у Хотівському академічному ліцеї імені Левка Лук’яненка відбулася культурологічно-поетична зустріч, присвячена Дню поезії. 

До Феодосіївської громади завітав Максим Георгійович Рильський - онук відомого українського поета, публіциста, перекладача, громадського діяча, мовознавця  - Максима Тадейовича Рильського.  

Під час заходу Максим Георгійович презентував книгу “Співучий Києве, дитя живих століть”. Книга містить поезії та твори поета, присвячені Києву і киянам.

У ній є спогади про самого класика його рідних, друзів, колег. 

Гостями заходу були старшокласники навчальних закладів, вчителі, бібліотекарі та працівники закладів культури Феодосіївської громади.

 Максим Георгійович багато розповідав про родину Рильських, про творчість поета, а також про роки навчання у гімназії. Максим жив у Києві, на Саксаганського, 95 (а тоді — Маріїнсько-Благовіщенській) у родині батькового близького товариша — Миколи Лисенка. Учасники заходу із захопленням переглянули документальний фільм з життя Максима Тадейовича, світлини з сімейного архіву. На давніх фотографіях можна було впізнати - Івана Козловського, Михайла Стельмаха, Остапа Вишню та багатьох представників української культурної інтелігенції того часу.

 Культурно-просвітницький захід доповнив виступ поетеси, перекладачки, літературознавиці, редакторки - Олени О'Лір, яка почитала поезію Максима Рильського: рондо "Тиша", сонет "У теплі дні збирання винограду...", "Хай хоч вві сні венецькі води..." (з циклу "Синя далечінь"). А також поезію Ігоря Качуровського "Давно хотілось нам пізнати...". Окрім того пані Олена вразила слухачів і власною поезією: "Простим-проста моя душа...", сонет "Всевишній, Всемогутній Судіє..." (з циклу "Сонети Перемоги"), сонетино "Молитва до Архистратига Михаїла" та "Рядовий". На одному диханні звучала неймовірна поезія в залі, а чудове виконання додало заходу емоційності та зворушливості, адже ці твори стосуються і нашого сьогодення.
Надзвичайно захопливою орацією на сьогоднішньому заході був і виступ військової журналістки, парамедика, поетеси та мандрівниці Олени Максименко. 

 Щиро дякуємо Максиму Георгійовичу Рильському, Олені О'Лір та Олені Максименко за таку цікаву, патріотичну зустріч для мешканців Феодосіївської громади. Ви дали нам чудову можливість зрозуміти душу поезії, силу духу нашого народу в ці непрості для нашої країни часи. Ми більше дізналися про життя та творчість Максима Тадейовича Рильського.
Ви торкнули струни наших сердець.

Дякуємо Олена Громова за організацію заходу, Вашу креативність та ініціативність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень